Ajankohtaista

Metsäsijoittaminen – meille ihan kaikille

22.11.2019

Metsäteollisuuden viime vuosien hyvän suhdanteen ja metsien käytön monipuolistumisen ansiosta kiinnostus metsäsijoittamista kohtaan on kasvanut tasaisesti ja metsäsijoittaminen kiinnostaa laajasti sekä ammatti- että harrastajasijoittajia. Tästä kielivät kuumana käyvä metsäkiinteistökauppa, kiinteistöjen arvonnousu, metsärahastojen määrän lisääntyminen ja mielenkiinto yhteismetsien osuuksiin.

Metsä on turvallinen ja vakaata tuottoa tarjoava sijoituskohde, joka sopii osaksi sijoitussalkkua lähes kaikentyyppisille sijoittajille. Metsäsijoituksen korrelaatio osakemarkkinoihin on matala, mikä hajauttaa sijoitussalkun riskiä. Tämän lisäksi metsäsijoittaminen mahdollistaa taloudellisten arvojen ohessa myös useiden muiden arvojen, kuten ympäristö- ja virkistysarvojen tavoittelun.

Vaihtoehtoja metsäsijoittamiseen on useita. Yleisin tapa, metsäkiinteistön suora omistus, tarjoaa laajimmat mahdollisuudet sijoituksen hyödyntämiseen. Suora sijoitus vaatii ajankäyttöä ja ymmärrystä metsätaloudesta, mutta sopii erityisen hyvin metsien aktiivisesta hyödyntämisestä kiinnostuneelle sijoittajalle. Suoran omistuksen tuoman metsäomaisuuden hallinnointiin löytyy tänä päivänä myös melko hyvin palveluita, joten metsäomaisuuden hallinnointi on mahdollista ulkoistaa kokonaan alan ammattilaiselle.

Viime vuosina suosiotaan ovat lisänneet myös yhteismetsät, sillä uusia yhteismetsiä on perustettu runsaasti ja olemassa olevat metsät ovat laajentuneet. Yhteismetsäosuuksia sisältävät metsätilat ovat suosittuja, joten uusille metsäsijoittajille niitä on tarjolla vielä vähäisesti. Tulevaisuudessa vapaille markkinoille saapuvien yhteismetsäosuuksien uskotaan lisääntyvän.

Metsäsijoittamisen kasvun imussa markkinoille on saapunut myös useampia vaihtoehtoja metsärahasto-muotoiseen sijoittamiseen. Pankkien ja varainhoitajien tarjoamat metsärahastot ovat helppo ja pienemmälläkin pääomalla tavoitettavissa oleva vaihtoehto. Rahastojen kautta tapahtuva sijoittaminen sopii erityisesti passiivista sijoittamista harrastavalle, mutta on myös muille hyvä keino hajauttaa sijoitussalkun sisältöä.

Passiivisille, mutta metsänomistuksen monipuolisemmasta hyödyntämisestä kiinnostuneille sijoittajille on nykyisin tarjolla myös osakkuuksia metsänomistukseen erikoistuneista sijoitusyhtiöistä. Osakkuus sijoitusyhtiössä tuo taloudellisen tuoton lisäksi mahdollisuuden metsien virkistyskäyttöön ja metsätöihin.

Metsäsijoittamiseen löytyy hyvä vaihtoehto jokaiselle sijoittamisesta kiinnostuneelle, olivat tavoitteet minkälaiset tahansa. Ympäristöstä sekä metsien käytöstä ja hoidosta kiinnostuneille sijoittajille metsäsijoittaminen on suorin tie päästä vaikuttamaan asioihin haluamallaan tavalla. Mikäli metsäsijoittaminen on vierasta, ammattilaiset auttavat alkuun ja tarjoavat apunsa sijoitusten hallinnointiin myöhemmässäkin vaiheessa. Valitse siis itseäsi kiinnostava malli ja kysy lisää, autamme mielellämme.

Kimmo Koistinen, yrittäjä

Lusto metsävarainhoito

Sinun metsäsi ehdoilla